pátek 29. května 2020

Co dělat v době koronavirové (díl III.) ......

...... kynuté pečení


S dobou koronavirovou, s dobou nemilou, strachu plnou přišlo spoustu věcí, ukázalo se spoustu charakterů, lidských osudů, lidských příběhů, každý pomáhal kde mohl, šil roušky, pomáhal seniorům. Přišla doba, kdy se lidé báli, nevěděli, co bude, nevěděli, co se smí a nesmí, kam můžou a nemůžou a z toho všeho vyplynula i potřeba mít zásoby, zásoby všeho, od jídla po elektroniku. V začátku nouzového stavu zely prázdnotou regály v obchodech, všechny trvanlivé potraviny byly pečlivě uloženy ve spížích, sklepech a skříňkách :). ...... Tolik coro úvod :) a abych se dostala k jádru pudla přišla doba pečení, kynutého pečení, coro kynutého pečení. 

První vstupní a pořizovací investicí bylo pořízení domácí pekárny. Stará dosloužila a už několik víc měsíců stála v kuchyni nevyužitě, porouchaně. Nastal čas koupit pekárnu novou. Vybrala jsem ale špatný čas, při vyhlášení nouzového stavu z obchodů s elektrospotřebiči zmizely v první řadě pekárny a v druhé řadě mrazáky  :). Proto se na mě málem nedostalo :), ale podařilo se a dárek pro manžela k narozeninám se vydařil. 

Na začátek jsme začali pečením velikonočního mazance. Pekárna je úžasný pomocník, pravdu říci, bez ní bych se do kynutého těsta nepouštěla. Nalejete, nasypete, zmáčknete a zapnete a za dvě hodinky máte nakynuté krásné těsto. 






            


Naše první mazance :), mandličky nebyly, je nahý, ale byl velice povedený a výborný.

Další mňamky, co si pečeme z kynutého těsta jsou rohlíčky, loupáčky, těsto na pizzu, pudinkáče a ještě mraky jsme toho nevyzkoušeli. Recepty jsou buď z internetu, nebo od kamarádky zkušené a letité pekařky Markétky, děkuju Ti. 















Těsto na pudinkové pečivo nádherně vykynulo a kynulo a kynulo, až jsme křičeli "hrnečku dost" :). Bochánky jsou plněné pudinkovým krémem. Opravdu se po nich jen zapráší. 











Chlapci naši se sami pustili do pečení máslových croissantů. Sami a ručně vyrobili kynuté těsto. Původně měly být naplněny ještě pudinkovým krémem, ale to už jsme nestihli, snědli jsme je dřív než bychom krém připravili. Byly výborné. 



Dalším pokusem byly bulky na hamburgery. Byly sice dobré, ale kriticky musím říct, že kupované bulky nám všem chutnají víc. Buď pohledám jiný recept, nebo zůstaneme u kupovaných. 



Do pečení se samozřejmě zapojují i chlapci :), někdy sami od sebe, někdy "z donucení"



A někdy si přivedou i pomocníky :) 



Tak to je zatím všechno, co jsme v pekárně vyzkoušeli. Pekárna má spoustu funkcí. Lze v ní dokonce udělat i marmeláda, upéct chléb (ten jsme zkoušeli z připravené směsi, nic jednoduššího a rychlejšího není, pekárna vymíchá, nakyne i upeče), umí upéct i dort, ale to všechno jsme ještě nevyzkoušeli. Pokud někdo o koupi pekárny přemýšlíte, rozhodně můžu jen vřele doporučit :). My máme zn. Eta Harmony, ale na trhu je jich nepřeberné množství. Samozřejmě, že neříkám, že nekupujeme žádné pečivo, kupujeme a máme rádi obyčejné rohlíky i chleba, ale není nad to potěšení si občas upéct pečivo své, výborné a skvělé. 

Tak hezký večer, dobrou noc a snad zase někdy na počtenou
To byl třetí a zatím poslední díl mé plánované trilogie. V plánu mám sice ještě jeden článek, prozradím, že je to další on-line kurz, ale tento sem ještě nestihla absolvovat. Musím se do něho pustit, něco vytvořit a pak Vám o tom zase napsat. 

Papa Stánička






Žádné komentáře:

Okomentovat